Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Zázrak na ledě dokonán, Oceláři postupují do finále!

13.04.2024 · Michal Samiec, foto: Lukáš Filipec
Třineckým hokejistům se podařilo to, co nikdy a nikomu v historii českého hokeje. Jako první tým v play off dokázali otočit sérii, ve které prohrávali 0:3 na zápasy. Zvládli nekonečný sedmý zápas na ledě pražské Sparty, který nakonec byl druhý nejdelší v historii, celou sérii vyhráli 4:3 na zápasy a pošesté v řadě postoupili do finále play off! To začne v úterý v Pardubicích.
SF7, sobota 13.4.2024
HC Sparta Praha
HC Oceláři Třinec
2:3p
O2 aréna
Třetiny: 1:1, 1:0, 0:1 – ve 4pr. 0:1  Branky a nahrávky: 5. Krejčík (Chlapík, D. Vitouch), 21. Krejčík (P. Kousal, Hrabík) – 12. Helewka (L. Hudáček, Cienciala), 60. M. Daňo (L. Hudáček, Marinčin), 122. Miloš Roman (M. Adámek, Kurovský). Rozhodčí: Hribik, Jiří Ondráček I – Jiří Ondráček II, D. Hynek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 16 780. Střely na branku: 58:44. Střely mimo: 21:21. Zblokované střely: 27:24. Hity: 17:13. Vhazování: 50:59. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. Konečný stav série: 3:4, postupuje Třinec. 
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Moravčík, Němeček – Forman, Sobotka, Řepík – Chlapík, Roman Horák, D. Vitouch – Harper, Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, Hrabík.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, M. Adámek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, A. Nestrašil – L. Hudáček, Cienciala, M. Daňo – Martin Růžička, Helewka, Voženílek – Dravecký, P. Vrána, Miloš Roman – Kurovský.

Komentář k zápasu

Utkání mohlo začít zvesela pro třinecké hokejisty, když hned po pár sekundách zaváhal při hře s kotoučem za brankou Kovář. Oceláři se ale na puk nedostali, a tak z tohoto mráčku nezapršelo. První gól padl na druhé straně – v polovině páté minuty skončil v síti puk po tlaku kolem Kacetlovy branky. Rozhodčí poměrně dlouho situaci zkoumali, nakonec branku uznali a do protokolu byla zapsána Jakubu Krejčíkovi. Třinečtí se po inkasovaném gólu snažili zvýšit obrátky, ale do gólových šancí se v následujících minutách nedostali.

Po jedenácti odehraných minutách přišla chvíle Adama Helewky. Ten musel nejprve snést faul na své osobě po odpískání a následně byl ústřední postavou přesilovkové akce. Hudáček z vrcholu levého kruhu narýsoval přesný pas před brankoviště, do něhož Helewka přesně nastavil hůl. Ve zbylém průběhu první třetiny museli Oceláři ubránit necelé dvě oslabení – druhé po faulu Smithe se přesunulo částečně do prostřední hrací doby. A jelikož zásah vysokou holí do Voženílkovy tváře a náraz do Daňovy hlavy zůstaly bez odezvy, Třinečtí se ve zbytku první třetiny především úspěšně bránili.

Hostům se sice povedlo v první třetině část Smithova trestu ubránit, tak úspěšní už však nebyli s jeho zbytkem na začátku prostřední hrací doby. Do Kacetlovy branky zaplula tečovaná střela Jakuba Krejčíka a domácí vedli rozdílem jednoho gólu. Oceláři pak měli šanci opět srovnat, když se vyloučit nechal Horák, ale přesilovka se jim nezdařila tak dobře jako v první třetině a hned po jejím skončení měl šanci Chlapík.

Kolem poloviny normální hrací doby se do šance tlačil po Miklišově minele v rozehrávce Cienciala, třinecký útočník ale nebyl úspěšný. O čtyři minuty později se přestupkem při střídání provinil Hudáček a sparťané hráli třetí přesilovou hru. Tentokrát domácí nebyli úspěšní, ani si nevytvořili nějaký zásadní tlak, s nímž by Oceláři měli problémy. Hra pak v posledních třech minutách druhé třetiny plynula ke konci, když si svou největší šanci vyrobili i hosté. Na začátku čtyřicáté minuty objel útočné pásmo Nestrašil, najel si na osu útočného pásma a vypustil kotouč na Kovářovu branku. Domácí brankář nezareagoval proti střele a ta se odrazila od levé tyče zpět do hry.

Slezané na začátku třetí části hry byli v lepším rozpoložení než domácí. Nenechali se přikrýt těžkými emocemi klíčového zápasu, naopak je jednobranková ztráta nakopla k ještě vyššímu výkonu. Po necelých třech minutách hosté docílili branky z hole Ciencialy, ale po trenérské výzvě domácích gól neplatil pro zásah kotouče vysokou holí Daňa okamžik před vyrovnávací brankou. Oceláři do toho ještě víc kopli, měli pasáž, kdy dokázali svírat domácí před Kovářem, ale k regulérnímu gólu se nedostali. Naopak v sedmé minutě mohl na druhé straně využít šanci Chlapík – Kacetl byl lepší!

Čas plynul, což bylo pozitivní pro domácí tým, ale nepříjemné pro Oceláře. Zápas v této fázi nabídl maximální výkon, bojovnost a totální nasazení na obou stranách. Třinečtí se snažili využít každou příležitost pro útok, snažili se držet kotouč v útočném pásmu a kombinovat ke střelecké příležitosti. Zápas plynul k dramatickému rozuzlení – necelé dvě minuty před třetí sirénou přišla pro hosty ideální šance pohnout osudem, když Romana fauloval Mozík. A když se k tomu přidal šestý hráč místo Kacetla, vsadili Oceláři vše na jednu kartu, která vyšla! Pětapadesát sekund před koncem třetí třetiny vyrovnal Marko Daňo! A zápas dospěl do prodloužení…

Třinečtí vstoupili do prodloužení aktivně, byli mentálně nabuzeni dalším pozdním vyrovnávacím gólem, který v této sérii vybojovali. První šanci měl Daňo – nejprve po přihrávce Ciencialy střílel z pravého kruhu, ale minul. Ve větší příležitosti byl ještě o chvíli později, když se neúspěšně před odkrytou brankou natahoval po přihrávce z pravé strany. O pár minut později získal prostor ve středním pásmu Hrehorčák a z pravé strany centroval před branku na Šenkeříka, ale ten se nestal nečekaným hrdinou, když mu gól vzal betonem Kovář. Stejný hráč měl o chvíli později další šanci, když zpoza branky vyplul s kotoučem Hudáček. Následně v brance neskončila ani Ciencialova dorážka.

Když se prodloužení překlopilo do druhé půlky, dostal puk před brankoviště Nestrašil, ale v klíčové chvíli mu hůl nadzvedl Mikliš. Ve zbývajících minutách první nastavené hrací doby měli více ze hry domácí – měli více času puk na holích a také posílali nebezpečné kotouče na Kacetla. Největší šanci měl zhruba pět minut před další přestávkou Buchtele, který dostal puk na slot a byl sám před třineckým brankářem. Velký rozruch ještě udělali Třinečtí kolem sparťanské branky po zaváhání domácích při rozehrávce. Jelikož ani tato situace nerozhodla, šli Oceláři potřetí ve své historii do druhého prodloužení.

Ani druhá část prodloužení nebyla prostá šancí, opatrný hokej se nehrál. Na jedné straně se zjevil před Kovářem Čacho, který ze vzduchu sklepl mezi betony nahození od modré čáry. Následně vyjel s pukem před branoviště Hudáček, který využil volnou cestu z rohu. Na druhé straně v situaci dva na jednoho dostal puk na levý kruh Řepík a jeho obrovskou šanci vyrazil Kacetl. Když se i druhé prodloužení blížilo polovině, dostal od Voženílka na pravou stranu nabito Helewka, ale jeho svižnou střelu odrazil Kovář svou maskou. Na druhé straně pak hostující obrana zpacifikovala rýsující se akci tři na jednoho. Zhruba sedm minut před pátou sirénou rozčísly opatrnou hru dvě velké šance – na třinecké se musel proti šanci Adámkově natáhnout Kovář a poté na druhé straně byl zklamaný Kousal, kterému gól vzal betonem opět fenomenální Kacetl. A jelikož tyto dvě šance gólem neskončily, ani sto minut hry nevedlo k rozuzlení této neskutečné série.

Ve třetím prodloužení už byly pasáže, v nichž byla patrná na hráčích pochopitelná únava. Kolem poloviny třetího nastaveného času, tedy kolem minuty sto deset, měla Sparta několik nebezpečných pasáží, kdy uzavřela Oceláře v pásmu a posílala nebezpečné kotouče na Kacetla. Ten ale stále odolával, stejně jako Kovář, který měl několik intervencí, například proti svižné střele Smithe od modré čáry. Ve čtvrtém prodloužení se už moc dlouho nehrálo, ale Oceláři ze sebe mačkali ještě zbytky sil. Měli více prostoru v útočném pásmu a po jednom výpadu Adámka po pravém mantinelu zůstal úplně sám před odkrytou brankou Miloš Roman, který nekončený zápas rozhodl. Konečné resumé – Sparta 2, Oceláři 3!

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři): "Sparta má skvělé trenéry, výborné mužstvo. Dnes podali excelentní výkon, ale já mám to potěšení, že s mými spolupracovníky trénuju mimořádný tým. To rozhodlo celé sedmé utkání. Zápas byl vyrovnaný, kvalitní. I čtvrtá třetina byla výborná, co se týče pohybu. Pak samozřejmě hráčům začaly docházet síly, ale byl to dál takticky vedený boj. Z únavy krystalizovaly drobné chyby, obě mužstva měla v prodloužení vyložené šance, pro nás je ale důležité, že poslední gól jsme vstřelili my. Radujeme se."

Pavel Gross (Sparta): "Zdeněk to popsal velmi dobře. Chtěl bych popřát Třinci gratulaci k finále po parádní sérii. Nebylo to na sedm, ale na skoro devět zápasu. Já bych chtěl poděkovat mančaftu za sezonu, kterou jsme odehráli. Z práce jsem měl radost, kluci se vyvíjeli dobře. Závěr nám nevyšel, ale přesto děkuji i lidem z realizačního týmu, kteří se v novinách neobjeví, ale jsou důležití."