Partnerský klub Nadační fond President Cup Třinecké statistické okénko Klubový informační systém
MISTR 2010/2011
MISTR 2018/2019
MISTR 2020/2021
MISTR 2021/2022
MISTR 2022/2023
MISTR 2023/2024
Pohár prezidenta 2010/2011
Pohár prezidenta 2014/2015
Werk Arena Rozpis ledu Fanshop

Drak žije a dýchá! O titulu rozhodne sedmý zápas

26.04.2024 · Jakub Vaněček
Naprosto parádní výkon mohli třinečtí fanoušci sledovat od svého týmu v šestém finálovém utkání. Oceláři ukázali, že jsou týmem, který se za žádných okolností nevzdává, a díky své zarputilosti a svou bojovností vyválčili sedmý zápas. O titulu se rozhodne v neděli večer v Pardubicích.
F6, pátek 26.4.2024
HC Oceláři Třinec
HC Dynamo Pardubice
4:1
WERK ARENA
Třetiny: 2:0, 1:0, 1:1  Branky a nahrávky: 14. Martin Růžička (Voženílek, Helewka), 16. Hrehorčák (Čacho, Dravecký), 30. P. Vrána (Cienciala, Kundrátek), 59. Hrehorčák – 57. R. Kousal (Čerešňák, A. Musil). Rozhodčí: Hribik, Šír – Lhotský, Synek. Vyloučení: 3:5, navíc Voženílek, Helewka – Paulovič, A. Musil všichni 5 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 24:30. Střely mimo: 11:18. Zblokované střely: 11:22. Hity: 11:7. Vhazování: 23:37. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Stav série: 3:3. 
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, Dravecký – Martin Růžička, A. Nestrašil, Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, M. Daňo – Helewka, P. Vrána, Miloš Roman – Kurovský.
HC Dynamo Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála, M. Houdek – Hyka, Sedlák, Pánik – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček, Mandát.

Komentář k zápasu

Před třineckou famílií stál těžký úkol pro šestý finálový mač proti Dynamu – odvrátit první mečbol a vrátit sérii k rozhodujícímu sedmému duelu zpět na východ Čech. Trenérské štáby obou celků vložily důvěru v totožné hráče jako v předchozím zápase. Ani jeden z celků tedy sestavu neměnil.

První vteřiny zápasu se nesly v opatrném duchu. Po necelých třech odehraných minutách Hrehorčák uvolnil Smithe, který si vybruslil do výhodné pozice na levém kruhu, odkud ovšem nedokázal prostřelit Willa. V dalších minutách hru doprovázela častá přerušení. Na obou týmech byla znát důležitost utkání, ani jeden z celků nechtěl zkraje zápasu udělat zbytečnou chybu. Po první komerční přestávce se k zajímavé akci dostal první útok Dynama, Pánik střílel od modré přes clonu, následně odražený puk od zadního mantinelu se snažil usměrnit na bližší tyč Sedlák, Kacetl byl připraven. Poté měl dostatek času pro střelu Šenkeřík, jeho střelecký pokus zablokoval tělem David Musil. Další možnost měl před brankou stojící Voženílek, puk se ovšem odrazil od jeho brusle. Z protiútoku hrozil Kaut střelou zápěstím, jeho střela orazítkovala zadní plexisklo.

Další akce už byla branková. Voženílek sebral puk ve středním pásmu, přenechal jej Martinu Růžičkovi, který si puk přidržel na holi a poté tvrdou střelou rozvlnil vzdálenější růžek Willovy branky. Další střeleckou příležitost Ocelářů si vypracovala Ciencialova lajna. Daňův pokus byl zablokován a kotouč zůstal volný mezi kruhy, Hudáček jej dojel jako první a z nápřahu vyzkoušel pozornost Willa, toho puk zasáhl někam do břicha. Z následující situaci padla druhá branka třineckých hráčů. Čacho se ocitl v brejku, ujel po pravém kruhu a vzal celou akci sám na sebe. Will vyrazil touš jen před sebe a dojíždějící Patrik Hrehorčák usměrnil puk za hostujícího brankáře. Růžička mohl přidat další branku z podobné pozice jako při prvním gólu, tentokrát byl Will pozorný.

Pětadvacet vteřin bylo ukrojeno z druhé periody, když byl na trestnou odeslán Adámek. Dynamo tedy hrálo první početní výhodu. Z první pálil dvakrát Radil, dvakrát byla střela zablokována Kundrátkem. Další pokus srazil Nedomlel a Oceláři první oslabení zvládli. Vyloženou šanci měl Hudáček na své holi, jeho pokus z první trefil přesunujícího se Willa. I při dalším Hudáčkově střídání vznikla gólová šance, zpětná přihrávka byla pro všechny nečekaná. Cienciala byl stínován bránícím hráčem, a proto se k zakončení nedostal. Aktivita Ocelářů stupňovala, na trestnou zamířil Radil, takže i domácí celek si vyzkoušel přesilovou hru. Na led šel dosavadní nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů Hudáček, jeho první pokus nezamířil přesně, druhá střela zamířila po bloku vysoko nad ochrannou síť. Z pravého kruhu pak střílel Helewka, famózně se ale přesunul Will. Záhy nato byl znovu vyloučen Radil, tentokrát za vysokou hůl.

Tato početní výhoda už byla zužitkována. Ciencialova střela z voleje se odrazila od zadního mantinelu ideálně na hůl Petra Vrány, který měl před sebou zcela odkrytou klec a poslal Oceláře do tříbrankového vedení. Kouč hostů vyzkoušel trenérskou výzvu, ta dopadla pro tým z východu Čech neúspěšně, domácí tedy hráli další minuty v početní převaze. Zcela skrytou střelu už při vyrovnaném stavu hráčů na ledě poté poslal od modré Šenkeřík, levá tyč Willovy brány pořádně zazvonila a aréna jen zahučela. Dynamo bylo pod tlakem, Hudáček byl režisérem další velké šance. Natáhl si gólmana na pravou stranu a vrátil puk krosovou přihrávkou na modrou, kde číhal Smith. Ten ale hradbu těl v brankovišti nedokázal propálit. Draveckého hůl si říkala o čtvrtý gól, puk po teči prolétl jen kousek vedle pravé tyče. Po dlouhém časovém úseku měl práci i domácí brankář, střela zápěstím od Kauta trefila Kacetla jen do břicha. Na konci druhého dějství byl vyloučen Čacho a hosté si zahráli druhou přesilovku. Ta ale rychle skončila, jelikož byl Sedlák potrestán za nesportovní chování. Druhá perioda se tedy dohrávala ve čtyřech hráčích na obou stranách.

Přesilovka se Třinci přenesla do třetí třetiny, zůstala ale nevyužita. Dynamo ihned po skončení oslabení zamířilo do útoku, vážnou šanci si ale nevypracovalo. Naopak šli hráči z východu Čech znovu do oslabení. Voženílek byl hodně aktivní na brankovišti hostů, snažil se o procpání puku zpoza branky za Willova záda, následovala bitka dvou dvojic. Pak přišla pasáž, kdy se hra kouskovala, přerušení hry byla četná. Začaly se dohrávat souboje, Dynamo zvýšilo obrátky a zkoušelo se hráčům s drakem na hrudi zarýt pod kůži. Následovala šance hostů ke snížení. Nejprve nahodil puk od modré David Musil, kotouč dokázal sklepnout Vondráček před Kacetlem, hosté si měnili pozice a před domácím brankářem byl volný Čerešňák. Slovenský bek ale nedokázal zamířit přesně. Na druhé straně ujel obraně hostů Čacho, blafák mezi nohy dokázal přečíst Will. Další akci vytvořil Cienciala pro Daňa, slovenskému forvardovi ale puk přeskočil hůl a nedokázal zakončit do prázdné branky.

Přibližně šest minut před koncem třetí třetiny byl vyloučen Helewka a Dynamo okamžitě odvolalo Willa. Hosté si vytvořili velký tlak, z velké blízky nedokázal Paulovič překonat Kacetla. Východočeši měli pokračující tlak, zvonila i tyč. Mezi kruhy se pak uvolnil Robert Kousal, který poslal puk po ledě mezi betony Kacetla a snížil na dvoubrankový rozdíl. Hosté odvolali znovu Willa a Patrik Hrehorčák vybojoval kotouč v obranném pásmu a poslal jej do odkryté klece. Dynamo i nadále bojovalo o snížení, k ničemu vážnému už posléze nedošlo. Oceláři odvracejí mečbol Dynama a pocestují k sedmému zápasu do Pardubic.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Oceláři): “Věděli jsme, že ať to dopadne jakkoli, je to náš poslední zápas doma. Chtěli jsme se s fanoušky rozloučit skvělým výkonem, což se povedlo. Byli jsme aktivní, měli jsme spoustu gólových šancí. Proměnili jsme zlomek, ale nemuselo nám to vadit. Jedeme k sedmému zápasu do Pardubic, kde si to rozdáme o mistrovský titul.“

Marek Zadina (Dynamo): “První dvě třetiny nám nevyšly, z naší strany to nebyl dobrý výkon. Až třetí třetina byla dobrá, tam jsme hráli hokej, jaký jsme si představovali. Globálně se nám zápas moc nepovedl. Je srovnáno na 3:3. Play off, nahoru dolů. Jedeme domů, připravíme se.“